Verschillende spaarvormen

Er zijn veel verschillende vormen van sparen. Alle vormen sluiten aan bij specifieke wensen en behoeften van de spaarders. Banken doen er alles aan om het de spaarders naar de zin te maken, want ook zij halen voordeel uit het spaargedrag van hun cliƫnten.

Op een spaarrekening
Je kunt een spaarrekening openen zonder beperkende voorwaarden. Dat betekent dat je er altijd geld op kunt storten, maar het er ook altijd weer af kan halen. Dat is handig, want als je even krap bij kas zit, kun je direct bij het geld. Spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden kunnen in veel gevallen gratis zijn. Je betaalt dan niets bij het storten en opnemen. Wel is in zo’n geval de rente vaak iets lager dan bij andere spaarvormen.

Klimrente spaarrekening
Slechts een beperkt aantal banken biedt de klimrente spaarrekening aan. Het idee achter de klimrente spaarrekening is hoe langer het geld op de rekening staat, hoe hoger de spaarrente wordt. Deze rente kan flink klimmen, zeker in het laatste jaar waarin je spaart. Begin niet zomaar met klimrente sparen. Het is aan te raden om eerst alle rekeningen met elkaar te vergelijken. Open ook alleen een rekening bij een bank die goede voorwaarden biedt.

Banksparen
Banksparen bestaat sinds 1 januari 2008. Banksparen is een vrij goedkope manier van sparen met aardig wat belastingvoordeel. Je kunt banksparen vergelijken met de spaar- en lijfrenteverzekering die sommige verzekeraars aanbieden. Je kunt dus ook profiteren van een flink fiscaal voordeel. Wel zijn de kosten van banken vaak een stuk lager dan de kosten van een verzekeraar en daardoor dus een stuk voordeliger.

Wel of niet sparen
Sparen is nooit verkeerd. Een catastrofe zoals bij de DSB zal zich, als alles goed is, niet snel herhalen. Toch is het verstandig om altijd voorzichtig te zijn, want uit het DSB-verhaal is gebleken dat ook banken grote fouten kunnen maken en dat niets gegarandeerd is. Als je spaart word je daarvoor beloond aan de hand van rente. Over het gespaarde vermogen krijg je een bepaald percentage per jaar, afhankelijk van de successen van de bank. Als je meer informatie over een bepaalde spaarvorm wil, kun je het beste in gesprek gaan met een adviseur.