Over geldzaken

In de artikelen ‘Over geldzaken’ nemen we je mee door de financiële wereld en lichten we een aantal belangrijke zaken toe. We zullen stilstaan bij leningen, hypotheken, spaarvormen, beleggingen, rentetarieven, BKR en veel meer.

Rentetarieven
Bij leningen, hypotheken, spaarvormen en beleggingen krijg je altijd te maken met rentetarieven. Het is altijd de kunst om een lening en hypotheek af te sluiten terwijl de rente gunstig is. Bij sparen is een hoge rente vaak mooi meegenomen, omdat je dan meer betaald krijgt over je gespaarde vermogen. Vergelijk daarom altijd de rentetarieven van verschillende banken met elkaar. Houd ze een tijdje in de gaten en als je zeker bent dat je de rentetarieven kunt waarderen, kun je besluiten met een bank in zee te gaan. De rentetarieven zijn niet alleen bij banken terug te vinden. Op het internet kun je ook een duidelijk overzicht aantreffen van verschillende rentetarieven. Op deze website zul je die informatie ook tot je beschikking hebben, via een onafhankelijke partij.

Risico bij investeringen
Een investering kan heel goed uitpakken. In feite leen je een project geld om succes te boeken en zul je hier zelf aan meeprofiteren. Het bedrag dat jij geïnvesteerd hebt, kan zich later meerdere keren uitkeren wanneer de investering een succes blijkt te zijn. Echter, lang niet alle investeringen zijn een succes. Om te voorkomen dat je de verkeerde investering afsluit, raden we je aan om op het internet goed te zoeken naar het project. Ga forums af en vraag om ervaringen bij de investering. Wanneer je het idee hebt dat een investeerder niet helemaal helder kan maken waar je nu eigenlijk mee bezig bent, adviseren we je om niet te investeren.

Aflossen van hypotheek
Een hypotheek afsluiten is één. Maar dan moet je ook nog gaan aflossen. Hoe zit dat nu precies in elkaar? Een hypotheek bestaat uit een grote lening. Je zult maandelijks die lening moeten aflossen. Zoals overeengekomen is met de hypotheekverstrekker of de bank betaal je een deel van die aflossing per maand. Maar daar komt dan ook nog rente bij. De rente is het geen waar de banken aan verdienen. De rente kan een vast of variabel percentage zijn van de volledige hypotheeksom. Wanneer je grote delen tegelijk aflost, kan de rente dalen. Het is dus goed om je in deze informatie te verdiepen. Zo hou je de aflossing zelf in de hand, evenals de hoogte van de rente.

Lees de kleine letters
De afgelopen alinea’s zijn de leningen, beleggingen, hypotheken, rentetarieven en spaarvormen je om de oren gevlogen. Wanneer je van plan bent jezelf een financieel product aan te laten meten, ben je voorzien van informatie. Je kunt zelf het beste bepalen of je genoeg informatie hebt. Is dat niet het geval, neem dan de tijd om nog meer verdieping te zoeken. Als laatst willen we je waarschuwen om altijd te letten op de kleine lettertjes. In contracten en overeenkomsten worden vaak mooie termen gebruikt, maar zorg dat je precies weet wat ze betekenen. Want het is straks jouw handtekening die eronder moet staan!