Sparen voor later

Een spaarrekening is zo geopend. Wat je maandelijks aan geld overhoudt, kun je naar een spaarrekening overmaken en daar veel voordeel uit doen. In dit artikel lichten we enkele spaarvormen toe.

Op een spaarrekening
Je kunt een spaarrekening openen zonder beperkende voorwaarden. Dat betekent dat je er altijd geld op kunt storten, maar het er ook altijd weer af kan halen. Dat is handig, want als je even krap bij kas zit, kun je direct bij het geld. Spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden kunnen in veel gevallen gratis zijn. Je betaalt dan niets bij het storten en opnemen. Wel is in zo’n geval de rente vaak iets lager dan bij andere spaarvormen.

Duurzaam sparen
Momenteel staat het duurzaam sparen aardig in de belangstelling en is het bijzonder populair. Toch zijn er slechts enkele duurzame spaarbanken. Deze banken bieden wel veel verschillende spaarrekeningen aan. Iedere rekening voor duurzaam sparen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar kort gezegd komt het erop neer dat je met duurzaam sparen het hoogste rendement voor jezelf en je omgeving behaalt.

Spaarloon
Spaarloon is een speciale spaarvorm, bedoeld voor werknemers. Een deel van je brutoloon zet je namelijk op een aparte spaarrekening. Na een periode van vier jaar kun je het gespaarde bedrag onbelast opnemen. Bruto wordt dus eigenlijk netto. Soms kun je het saldo eerder van de rekening halen, bijvoorbeeld als je een huis koopt of een premie voor een lijfrenteverzekering betaalt. Hiervoor is het goed om de voorwaarden in te kijken. Mensen die meedoen aan de levensloopregeling, kunnen niet meer meedoen aan de spaarloonregeling.

Banken en sparen
Waarom geven banken eigenlijk een spaarrekening uit? Dat is heel simpel. Zoals je weet krijg jij jaarlijks een rentepercentage over het betaalde bedrag. Dat doet een bank niet omdat ze je aardig vindt. Banken investeren het geld van hun spaarders namelijk in beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Als ze daar winst uithalen, gaat dat voor een groot deel naar de bank zelf. Maar om jou te bedanken voor het beschikbaar stellen van je spaarcenten, krijg jij jaarlijks rente over je bedrag. Als het goed gaat met een bank, uit dat zich meestal in hogere rentes.